Tannkjøttbetennelse – alt du trenger o vite

Tannkjøttbetennelse – alt du trenger o vite

Ikke bare tennene, men også tannkjøttet må tas vare på. En sunn tannkjøtt er blekrosa til fargen og lukkes tett rundt hver tann. Hvis tannkjøttet er rødt, hovent eller blødende, kan du ha hatt betennelse.

Tannkjøttbetennelse

Gingivitt

Tannkjøttbetennelse er en av de vanligste problemene i munnen og er forårsaket av at bakterier har satt for lenge på eller rundt tennene. Inflammasjon er kroppens forsvar mot bakteriell belegg, og kan over tid føre til tanntap. I tilfelle av betennelse i tannkjøttet, bør du søke om tannpleie.

Årsaker til blødende tannkjøtt

Årsaken til blødende tannkjøtt og gingivalbetennelse er i de fleste tilfeller mangel på munnhygiene. Hvis du ikke børster tennene hver morgen og kveld, eller hvis du børster på feil måte, blir det ikke riktig rent. Bakterier blir så festet til tennene eller i tannkjøttlommene rundt tennene. Andre faktorer som kosthold, drikke og tobakk kan påvirke bakterier i munnen. Det er viktig å gå til vanlige tannkontroller for å få hjelp hvis du har blødende tannkjøtt og muligens bakterier som har kommet i tannkjøttet.
Røykere får sjelden blødninger i tannkjøttet, selv om de i noen tilfeller har tanntap. Årsaken er at blodkarene trekkes sammen av røykingen og derfor bløder sjelden i samme grad som en ikke-røykers tannkjøtt.

Behandling

Den beste måten å holde tannkjøttet frisk på, er forsiktig daglig rengjøring. I tillegg til tannbørste, bruk tanntråd og tannpirkere for å rense tennene der tannbørsten ikke alltid er tilgjengelig. Man kan supplere det med et bakteriedrepende middel som Hexident.

Hvis tannkjøttet begynner å bløe, bør du teste tennene mer forsiktig enn vanlig med en veldig myk børste, men ikke børst den hårdere. Bruk tanntråd ekstra flittig. Slike rengjøring kan skade når du har tannkjøttbetennelse og det kan til og med bløe, men du bør ikke stoppe det. Symptomene forsvinner vanligvis etter forsiktig børsting.

Når skal du søke om omsorg?

Hvis du har tannkjøttbetennelse, skal den helbrede innen en uke etter forsiktig rengjøring. Hvis ikke, kontakt en tannlege. Søk tannpleie umiddelbart hvis du har symptomer på tanntap (tennene rundt betennelsen er løs).

Stengt for kommentarer.