Hva er tannkroner og tannbroer?

Hva er tannkroner og tannbroer?

Både kroner og de fleste broer er faste proteser. I motsetning til flyttbare enheter som proteser, som du kan ta ut og rengjøre daglig, såres kroner og broer på eksisterende tenner eller implantater, og kan kun fjernes av en tannlege.

tannbro

Hvordan jobber kroner?

En krone brukes til å helt dekke eller «dekke» en skadet tann. I tillegg til å styrke en skadet tann kan en krone brukes til å forbedre utseendet, formen eller justeringen. En krone kan også plasseres på toppen av et implantat for å gi en tannlignende form og struktur for funksjon. Porselen eller keramiske kroner kan matches med fargen på dine naturlige tenner. Andre materialer inkluderer gull og metall legeringer, akryl og keramikk. Disse legeringene er generelt sterkere enn porselen, og kan anbefales for bakre tenner. Porselen bundet til et metallskall brukes ofte fordi det er både sterkt og attraktivt.

Tannlegen din kan anbefale en krone til:

  • Bytt ut en stor fylling når det ikke er nok tann igjen
  • Beskytt en svak tann mot brudd
  • Gjenopprett en brukket tann
  • Fest en bro
  • Dekk et tannimplantat
  • Dekk en misfarget eller dårlig formet tann
  • Dekk en tann som har hatt rotkanalbehandling

Hvordan fungerer broer?

En bro kan anbefales hvis du mangler en eller flere tenner. Gaps som er igjen av manglende tenner, får til slutt de resterende tennene til å rotere eller skifte seg inn i de tomme mellomrom, noe som resulterer i en dårlig bit. Ubalansen forårsaket av manglende tenner kan også føre til tannkjøttsykdom og temporomandibulær ledd (TMJ) sykdommer.

Broer brukes ofte til å erstatte en eller flere manglende tenner. De spenner over plassen der tennene mangler. Broer sementeres til de naturlige tennene eller implantatene som omgir det tomme rommet. Disse tennene, kalt abutments, tjener som ankre for broen. En erstatningstand, kalt en pontic, er festet til kronene som dekker abutmentene. Som med kroner har du et valg av materialer for broer. Tannlegen din kan hjelpe deg med å bestemme hvilken bruk du skal bruke, basert på plasseringen av den manglende tannen (eller tennene), dens funksjon, estetiske hensyn og kostnader. Porselen eller keramiske broer kan matches med fargen på dine naturlige tenner.

Hvordan blir kroner og broer laget?

Før du kan lage en krone eller en bro, må tannet (eller tennene) bli redusert i størrelse slik at kronen eller broen passer over det ordentlig. Etter å ha redusert tann / tennene, vil tannlegen din ta et inntrykk for å gi en nøyaktig form for kronen eller broen. Hvis porselen skal brukes, vil tannlegen din bestemme riktig nyanse for kronen eller broen for å matche fargen på eksisterende tenner.

Ved hjelp av dette inntrykket gjør en dental lab din krone eller bro, i materialet som tannlegen din spesifiserer. En midlertidig krone eller bro vil bli satt på plass for å dekke den forberedte tannen mens den permanente kronen eller broen blir laget. Når den permanente kronen eller broen er klar, blir den midlertidige kronen eller broen fjernet, og den nye kronen eller broen er sementert over din forberedte tann eller tenner.

Hvor lenge går kroner og broer sist?

Mens kroner og broer kan vare livet, blir de noen ganger løs eller faller ut. Det viktigste trinnet du kan ta for å sikre lang levetid på kronen eller broen, er å øve god munnhygiene. En bro kan miste støtten dersom tennene eller beinene som holder den på plass, er skadet av tannssykdom. Hold tannkjøttet og tennene sunne ved å pusse med fluoride tannkrem to ganger om dagen og tynne daglig. Se også tannlegen din og hygienisten regelmessig for kontroller og profesjonelle rengjøringer.

For å unngå skade på din nye krone eller bro, unngå å tygge harde matvarer, is eller andre harde gjenstander.

Stengt for kommentarer.